Ayam Masak Ros



RESEPI 1 ekor 1.5kg Ayam/Daging masak Ros/masak merah

1 -bahan mayang tu untuk tumis
2 -bahan yg ada kacang tu kena giling/kisar 
    pakai blander taruk minyak skit supaya 
    lumat
         # cili kering
         # cili merah
         # 5 ulas bawang merah
         # 3 ulas bawang putih
         # jintan manis 1 1/2 sudu makan
         # jintan putih 1 sudu makan
         # belacan skit
         # 3 putik bunga lawang
         # 3 cengkih
         # sedikit kayu manis
         # buah keras 2 biji
         # kacang tanah 2 sudu makan(sangai dlu)

caranya,tumis bahan sampai wangi,masukan bahan kisar+tomato puree 2-3sudu makan,minyak sapi skit,..masak sampai pecah minyak,masukan sos cili anggaran 2-3 sudu makan..masukan ayam..masak sampai empuk kemudian masukan santan/susu cair..taburkan bawang belah dan cili merah..pastikan lebihkan gula,hidangan ni rasa manis2 skit..

Comments