Ayam Masak Ros
RESEPI 1 ekor 1.5kg Ayam/Daging masak Ros/masak merah
1 -bahan mayang tu untuk tumis
2 -bahan yg ada kacang tu kena giling/kisar
pakai blander taruk minyak skit supaya
lumat
# cili kering
# cili merah
# 5 ulas bawang merah
# 3 ulas bawang putih
# jintan manis 1 1/2 sudu makan
# jintan putih 1 sudu makan
# belacan skit
# 3 putik bunga lawang
# 3 cengkih
# sedikit kayu manis
# buah keras 2 biji
# kacang tanah 2 sudu makan(sangai dlu)
caranya,tumis bahan sampai wangi,masukan bahan kisar+tomato puree 2-3sudu makan,minyak sapi skit,..masak sampai pecah minyak,masukan sos cili anggaran 2-3 sudu makan..masukan ayam..masak sampai empuk kemudian masukan santan/susu cair..taburkan bawang belah dan cili merah..pastikan lebihkan gula,hidangan ni rasa manis2 skit..
Comments
Post a Comment